Памер шрыфту
A- A+
Iнтэрвал памiж лiтарамі
Каляровая схема
A A A A
Дадаткова

Арганізацыя харчавання

По вопросам организации питания

обучающихся организована работа "горячей линии"

Данная линия функционирует в рабочие дни:

Пн - Пт с 9.00 до 13.00 по тел. 8-0222- 71-63-13

Уважаемые родители!

Информируем вас о том, что начиная с 1 февраля 2023 года оплата за горячее питание учащихся производится по безналичному расчету через систему ЕРИП ежемесячно не позднее 25 числа текущего месяца авансовыми платежами.

В конце третьей недели месяца (посредствам родительских чатов в вайбере, либо учащимся, либо вам лично) будет предоставлена информация о стоимости питания вашего ребенка за три недели. Можно авансировано доплатить приблизительную сумму за четвертую неделю. По фактической стоимости питания за данный месяц в следующем будут вноситься корректировки с учетом вашей оплаты.

Сведения о ежедневной стоимости питания размещаются в меню на информационном стенде в обеденном зале столовой.

Правильное питание — залог успешной учебы

Здоровое питание в детском и подростковом возрасте способствует здоровью в будущем, обеспечивает нормальный рост и развитие детей, способствует профилактике заболеваний, повышению работоспособности, создает условия для адекватной адаптации их к окружающей среде и формирует здоровье взрослого населения. Недостаток белка, витаминов и микроэлементов приводит к задержке в развитии, повышает риск возникновения инфекций, анемии, сердечно-сосудистых и других заболеваний.

В государственном учреждении образования "Средняя школа №1 г.Белыничи имени Николая Ивановича Пашковского" организовано горячее питание учащихся. Охват горячим питанием составляет 93,3%.

   

    

    

   

   

   

   

Важнай умовай падтрымання здаровага ладу жыцця і здольнасці школьнікаў да эфектыўнага навучання з'яўляецца гарачае харчаванне дзяцей у школе. У школе дзеці праводзяць значную частку свайго часу, і правільна арганізаванае харчаванне адназначна паляпшае паказчыкі ўзроўню іх здароўя. Гэта і прафілактыка захворванняў, павышэнне паспяховасці і працаздольнасці.

Харчаванне навучэнцаў ажыццяўляецца ў парадку, устаноўленым пастановай Савета Міністраў Рэспублікі Беларусь ад 21 лютага 2005 г. N 177 «Аб зацвярджэнні Палажэння аб арганізацыі харчавання навучэнцаў, якія атрымліваюць агульную сярэднюю адукацыю, спецыяльную адукацыю на ўзроўні агульнай сярэдняй адукацыі» (Нацыянальны рэестр прававых актаў Рэспублікі Беларусь, 2005 г., N 35, 5/15618), з улікам патрабаванняў сапраўдных санітарных нормаў і правілаў.

У адпаведнасці з санітарнымі нормамі і правіламі "патрабаванні для ўстаноў агульнай сярэдняй адукацыі", навучэнцы ўстаноў адукацыі павінны атрымліваць ежу кожныя 3,5 - 4 гадзіны.

Навучэнцам школы прадастаўляецца гарачы абед, а навучэнцам, якія наведваюць групы падоўжанага дня, прадастаўляецца двухразовае харчаванне пры знаходжанні ва ўстанове адукацыі да 8 гадзін і трохразовае харчаванне-пры знаходжанні больш 8 гадзін.

У якасці сняданку прапануецца гарачае страва (каша, амлет, запяканка, мяса), гарачы напой. Абед ўключае закуску( салата), суп, гарачае страва, салодкае страва (напой) або сок. Падвячорак ўключае напой, выпечку, садавіна.

Для прадастаўлення дадатковага харчавання арганізавана праца буфета.

У буфеце ёсць умовы для падагрэву кулінарных вырабаў.

Харчаванне навучэнцаў арганізавана па зацверджаным дырэктарам графіку пад наглядам педагагічных работнікаў (у 5-11-х класах-дзяжурнага педагагічнага работніка).

Гарачае харчаванне вучняў ажыццяўляецца па прыкладным двухтыднёвым рационам харчавання, распрацаваным тэхнолагам аддзела адукацыі г. Бялынічы . Усё харчаванне навучэнцаў збалансавана у адпаведнасці з фізіялагічнымі патрэбамі кожнай узроставай групы.

Прыкладныя двухтыднёвыя рацыёны харчавання распрацоўваюцца з улікам:

- зацверджаных ва ўстаноўленым заканадаўствам парадку зборнікаў тэхналагічных карт страў для ўстаноў агульнай сярэдняй і прафесійна-тэхнічнай адукацыі, зборнікаў па дыетычным харчаванні і іншых тэхналагічных нарматыўных прававых актаў;

- устаноўленых актамі заканадаўства нормаў харчавання для адпаведных катэгорый навучэнцаў;

- сезоннасці (летне-восеньскі, зімова-вясновы перыяды);

- рэкамендуемага аб'ёму (масы) страў на адзін прыём згодна з санітарным нормам і правілам;

- рацыянальнага размеркавання агульнай каларыйнасці сутачнага рацыёну па прыёмам ежы;

— аптымальнага суадносін харчовых рэчываў: бялкоў, тлушчаў і вугляводаў як 1:1:4 або ў працэнтных адносінах ад каларыйнасці сутачнага рацыёну як 10 — 15%, 30 — 32% і 55-60% адпаведна.

Харчаванне навучэнцаў з'яўляецца зберагалым па хімічным складзе і спосабам падрыхтоўкі:

каўбасы і сасіскі вараныя выкарыстоўваюцца вышэйшага і першага гатункаў не больш 2 раз у тыдзень, пры аднаразовым прыёме ежы - не больш 1 разы на тыдзень;

выкарыстоўваюцца нятлустае мяса (ялавічына першай катэгорыі; свініна мясная; кураняты-бройлеры, куры трыбушэння першай катэгорыі, субпрадукты першай катэгорыі);

кандытарскія вырабы выкарыстоўваюцца багатыя пектіном (зефір, мармелад, джэм);

для падрыхтоўкі страў выкарыстоўваецца ёдаваная соль;

у рацыёны харчавання не ўключаюцца аднайменныя стравы на працягу двух дзён запар;

у рацыёны харчавання не ўключаюцца прадукты з вострым густам (гарчыца, хрэн, перац чырвоны і чорны, воцат). У рэцэптурах страў воцат замяніць цытрынавай кіслатой. Замест вострых прыправаў выкарыстоўваюцца смакавыя прыправы: лук, часнык. З тлушчаў выкарыстоўваюцца сметанковыя і раслінныя алею;

для прыгатавання страў выкарыстоўваюцца пераважна такія спосабы кулінарнай апрацоўкі, як варэнне, тушэнне, запяканне, прыгатаванне на пару.

З мэтай забеспячэння навучэнцаў вітамінам З штодня праводзіцца вітамінізацыя супаў або салодкіх (трэцяе) страў аскарбінавай кіслатой ў адпаведнасці з Нормамі харчавання.

Якасць гатовай ежы павінна штодня правяраецца бракеражной камісіяй, зацверджанай загадам дырэктара.

Ежа рыхтуецца на кожны прыём ежы і рэалізоўваецца на працягу не больш двух гадзін з моманту прыгатавання.

Паўнавартаснае і правільна арганізаванае харчаванне-неабходная ўмова доўгай і паўнавартаснай жыцця, адсутнасці многіх захворванняў.

Вы, бацькі, у адказнасці за тое, як арганізавана харчаванне вашых дзяцей. Правільнае харчаванне вашых дзяцей сёння-гэта клопат аб іх здароўе на многія гады.

Примерный двухнедельный рацион

разгарнуць » / « згарнуць

Информационный сборник технологических карт блюд и изделий

разгарнуць » / « згарнуць

Об организации питания

разгарнуць » / « згарнуць

Об организации питания педагогических и иных работников учреждений образования

разгарнуць » / « згарнуць

Совет по питанию

разгарнуць » / « згарнуць

Бракеражная комиссия

разгарнуць » / « згарнуць

Анкетирование

разгарнуць » / « згарнуць

Актуально о питании

разгарнуць » / « згарнуць

Правильно питайся-здоровья набирайся!

разгарнуць » / « згарнуць

Дата

Завтрак

Обед

Полдник

Пятница, 22.03.2024

Омлет натуральный -100

Сыр (российский) (порциями) -20

Салат "Секунда" -50

Чай с лимоном -185/15/7

Хлеб пшеничный (порциями) -20

Салат "Вясёлка" -30

Салат "Цыплёнок" с майонезом -30

Борщ с капустой (свежей) и картофелем (масло сливочное) (со сметаной) -250/5

Рыба жареная в сухарях (филе минтая) -80

Пюре картофельное -150

Сок -200

Хлеб пшеничный (порциями)- 30

Хлеб ржаной (порциями)- 45

Шарлотка  с яблоками "Цудоўная" -90

Компот из свежих плодов (груш,15гр) -200

Яблоки -120

Четверг, 21.03.2024

Огурец консервированный (порциями) - 30

"Митболы" с соусом "Сказка" 75/30

Каша вязкая из хлопьев овсяных "Геркулес" -170

Кисель из концентрата -200

Хлеб пшеничный (порциями) -30

Салат "Бурячок" -60

Суп крестьянский с крупой (перловой) (масло сливочное) (со сметаной) -250/5

Шницель "Полесский" (ПКА) (из грудки ЦБ) -75

Пюре картофельное с морковью-150

Компот из свежих плодов (яблок, 15гр) -200

Хлеб пшеничный (порциями)- 25

Хлеб ржаной (порциями)- 45

Булочка "Вкусная" (вариант 1) -50

Напиток "Лимончик" -200

Мандарины-100

Среда, 20.03.2024

Морковь с сахаром - 30

Запеканка из творога "Зебра" (с повидлом) -130/13

Чай с сахаром В-2 ( сахар 10гр) - 190/10

Мармелад -40

Хлеб пшеничный (порциями) -25

Салат "Зорачка" -30

Салат из белокочанной капусты с маслом растительным ( с морковью) -30

Щи из свежей капусты с картофелем (масло сливочное) (со сметаной) -250/5

Гуляш (из говядины) (масло растительное) - 70/70

Каша вязкая (перловая) -170

Напиток "Витаминный" (яблоко, припас клубничный) -200

Хлеб пшеничный (порциями)- 25

Хлеб ржаной (порциями)- 45

Сдоба детская (Вариант-1) -50

Сок -200

Груша-130

Вторник, 19.03.2024

Пельмени отварные -150

Соус "Сказка" -20

Кукуруза консервированная (порциями) -20

Кофейный напиток (сахар 15гр) -200

Хлеб пшеничный ( порциями) -20

Салат "Бело-зелёный" с майонезом -60

Рассольник ленинградский ( с крупой перловой и огурцами консервиров.) (масло сливочное) (со сметаной) - 250/5

Запеканка "Золотой гребешок" -70

Пюре картофельное-150

Кисель из концентрата -200

Хлеб пшеничный (порциями)- 25

Хлеб ржаной (порциями)- 45

Манник "Полосатик" с повидлом - 75/10

Кефир -200

Апельсины-130

Понедельник, 18.03.2024

Горошек зелёный консервированный (порциями) -30

Сыр (российский) порциями -35

Колбаса отварная -60

Каша вязкая гречневая -170

Чай с сахаром В-2 (сахар 10гр.) -190/10

Хлеб пшеничный ( порциями) -25

Салат "Агеньчык" (с кукурузой консервированной) - 50

Суп картофельный с бобовыми (горохом) (масло сливочное) - 250

Колбаски мясные с сыром -70

Макаронные изделия отварные-150

Напиток из плодов шиповника - 200

Хлеб пшеничный (порциями)- 25

Хлеб ржаной (порциями)- 45

Пицца "Школьная" ( с колбасой вареной и сыром российским) -100

Йогурт фасованный -150

Яблоки -130

 

ОБЕДЕННЫЙ ЗАЛ

ОБЕДЕННЫЙ ЗАЛ

ОБЕДЕННЫЙ ЗАЛ

МЫ ДЕЖУРИМ

МЫ ДЕЖУРИМ

МЫ ДЕЖУРИМ

ПАРОКОНВЕКТОМАТЫ

ПОСУДОМОЕЧНЫЕ МАШИНЫ

ЭЛЕКТРОКОТЁЛ

Час общения "Секреты здорового питания"

Игра-путешествие "По ступенькам правил здорового питания"

  

Викторина «Что мы знаем о продуктах»

Изготовление буклетов для младших школьников "Питайся правильно!"

Игра-викторина "Мы и питание"

Раздзелы сайта